Per què no estan els cargols al sòl creat?

Sandra Sánchez Aparicio.

RELACIÓ AMB EL MEDI


El dia que vam agafar els cargols, vaig decidir construir-los el sòl de la següent forma: en una garrafa gran tallada per la meitat vaig afegir:
  • Terra de bosc humida.
  • Una petita estructura vertical amb pals.
  • Una zona amb un tap transparent sense terra.
Vaig triar aquests materials per crear el sòl, ja que en primer lloc, la terra humida la troben en el seu hàbitat natural i, per tant, vaig considerar que era el millor material perquè es sentissin identificats amb el seu medi. En segon lloc, vaig creure oportú crear una estructura vertical amb pals naturals, degut a la seva forma de desplaçar-se i, què, per tant, aquesta els hi permetés enfilar-se a dalt de l'ampolla d'una forma diferent. Finalment, vaig voler afegir una zona on no hi trobessin terra, sinó un tap de plàstic transparent, per tal d'observar com es relacionaven amb un medi que no fos natural com la terra.

Els primers dies d'observació, vaig poder observar diversos aspectes:
  1. Un dels quatre cargols, no sortia mai de la closca. Vaig provar de treure'l de l'ampolla i deixar-lo una estona al meu jardí per veure si sortia, però no va ser així. Sabia que no era mort perquè no estava sec, així que vaig decidir esperar uns dies més.
  2. La resta de cargols es desplaçaven amb normalitat per l'ampolla.
  3. Un dels cargols es ficava al tap de plàstic i romania allà molt temps.
  4. Alguns cops s'enfilaven per l'ampolla fins amunt.
Amb aquestes primeres observacions, vaig decidir no modificar el sòl creat, només anar canviant-los el menjar cada dia.

Uns dies després, vaig poder observar com el cargol que sempre estava a dins la closca, sortia i es desplaçava com la resta. La meva hipòtesi sobre aquesta observació, és que probablement el cargol havia d'acostumar-se al seu nou habitat i començar a investigar a poc a poc.

A partir de mitjans de la segona setmana tots els cargols es trobaven a dalt de l'ampolla, a la costada d'aquesta i no baixaven mai. Vaig consultar algunes bibliografies per cercar informació sobre això, però a totes pàgines web deien que el millor habitat pels cargols és el terra, zones humides, jardins, etc. Amb tota aquesta informació, em vaig plantejar la següent pregunta: per què aquests cargols no estan al sòl creat, sinó a dalt de l'ampolla?.



La meva primera hipòtesi va ser que cerca de la llum, ja que es trobaven al meu escriptori. Vaig decidir modificar la seva disposició a una prestatgeria que està més alta i, per tant, tenen la llum més a prop. Però vaig haver de refutar aquesta hipòtesi, perquè els cargols van continuar mantenint-se allà a dalt. Passat el cap de setmana, vaig obrir l'ampolla per canviar-los el menjar i vaig observar diversos aspectes:
  • La terra estava una mica bruta.
  • A la vorera dels pals hi havia sortit fongs.
  • Al tap de plàstic hi havia molts excrements.



Vaig adonar-me que no m'havia fixat gaire en aspectes del terra on vivien, no havia tingut molta cura del sòl creat, i no havia observat que hi havia excrements dels cargols. Per tant, em vaig plantejar la següent hipòtesis: Els cargols no estaven al sòl perquè hi havia fongs i brutícia.

Per tal de comprovar aquesta hipòtesis vaig modificar el seu hàbitat, tot canviant la terra i posant una de nova, netejant el pot de plàstic i canviant els pals que s'havien podrit. El resultat va ser molt satisfactori, perquè, des que els hi vaig canviar el sòl, els cargols no s'havien mogut pas d'aquest i tornaven a desplaçar-se com els primers dies.



Com a reflexió de l'observació dels cargols, m'agradaria comentar diversos aspectes. En primer lloc, fent referència a aquesta observació en concreta, referida a la relació dels cargols amb el seu medi, considero que, personalment, no hi tenia gaire idea de com són els cargols, les seves característiques, el seu hàbitat, la seva alimentació, etc., i gràcies a això he pogut investigar una mica sobre el tema i plantejar-me diverses hipòtesis que he pogut comprovar.

D'altra banda, penso que és una activitat molt interessant per dur a terme amb els infants, ja que no només els permet entendre el model d'ésser viu, sinó plantejar-se reptes, hipòtesis, poder comprovar-les, reflexionar arran del que ha passat, arribar a conclusions, etc. Tot i això, personalment, crec que els animals han de ser lliures, viure en el seu hàbitat natural i, un cop s'han fet aquestes experimentacions, deixar-los en el medi natural on puguin seguir desenvolupant-se.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui som nosaltres? I els nostres acompanyants?

Preferències quant a l'espai i les seves relacions?

Els cargols mengen fruita?